Energi-klasse B

Vores hus er udstyret med en Vølund varmepumpe, model Fighter 100P, som producerer varmt brugsvand ud fra genindvinding af luften. Varmepumpen har også en el-spiral der kan bidrage til opvarmningen af vandet, men den er (naturligvis) slået fra. Indtil videre har varmepumpen da også produceret rigeligt med varmt vand til både bruse- og karbade! Uden el-spiral står varmepumpen til at producere vand på omk. 50 grader, med el-spiral omk. 60 – 70 grader. Temperaturindstillingen er fast, men det er da også rigeligt varmt. Varmepumpen kan eftersigende godt laver varmere vand, men det vil i så fald være på bekostning kompressorens levetid.

Samtidig fungerer varmepumpen som ventilationsanlæg. I køkken/alrum, bryggers og badeværelserne sidder en ventilationsventilerne og luften i huset bliver udskiftet hvert 2./3. kvarter døgnet rundt. Den friske luft kommer ind via udluftningsventiler i vinduesrammerne. Det giver et behageligt og tørt indeklima.

Den konstante udluftning (og dermed produktion af varmt vand) giver en svag susende lyd i ventilationsventilerne, og selve varmepumpen, placeret i bryggerset, giver også lidt lyd fra sig. Da vi overtog huset stod ventilationen på højeste trin og larmede noget mere. Et par uger efter kom en tekniker fra Vølund og indregulerede varmepumpen. Fin service. Desværre opdagede vi efterfølgende, i forbindelse med elektrikerens besøg i huset, at den fabriksmonterede ledning til varmepumpen er for kort, hvilket er underligt eftersom denne varmepumpe står i alle hjem-huse. Derfor har jeg selv måttet samle en forlængerledning for at kunne sætte varmepumpen i det rigtige stik.

Fantastisk at tænke sig at opvarmningen af huset via gulvvarmen/fjernvarmen kan genbruges/genindvindes – og ellers blot ville gå tabt. Varmepumpen bruger naturligvis strøm og om “regnskabet går” op i sidste ende vil jo vise sig. Som følge af de nye lovkrav er vores hus også blevet energimærket. Rapporten kom forleden dag. Vores hus er blevet placeret i energi-klasse B, og ingen energiforbedrende foranstaltninger er rentable!

3 tanker om "Energi-klasse B"

 1. Hej Michael

  Jeg ved godt blog-indlægget “Energi-klasse B” er gammelt (nov. 2008), men jeg faldt over det via Google. Min kone og jeg står over for et forestående køb (hvis prisen kan forhandles ned til et rimeligt leje) af et Hjem A/S hus fra 2007. Men jeg er blevet opmærksom på, at flere har oplevet et meget højt elforbrug forårsaget af varmepumpen (Fighter 100p) og jeg vil gerne have undersøgt sagen lidt nærmere, inden jeg går videre med købet. Hvad er din erfaring med hhv. fjernvarme-/gas-forbrug og især elforbrug? Og hvor ofte bruger I elpatronen i vandvarmeren? I har et Uno 200 hus, ikke? Har I oplevet træk fra vinduer, sprækker og lign. på grund af undertrykket fra varmepumpen?

  På forhånd tak 🙂

  Ole Mundbjerg

  1. Hej Ole

   Tak for din kommentar. Vi har et meget gennemsnitligt elforbrug på omk. 5.200 kWh. Også vores fjernvarmeforbrug er meget gennemsnitligt (kan dog ikke lige huske det præcise tal).

   Vi bruger stadig ikke el-spiral i Fighter’en til opvarmning af vand. Varmepumpen alene klarer fint produktion af varmt vand. Hvor meget af strømforbruget som skyldes varmepumpen, herunder ventilation, ved jeg ikke.

   Den friske luft som kommer ind via ventilationsristene i vinduerne har ikke givet problemer med træk. Hos os kan ventilationsristene dog også lukkes om nødvendigt – men så kommer der jo altså ingen frisk luft. Selv om vinteren står de normalt åbne.

   VH Michael

Der er lukket for kommentarer.